Necessites mascaretes?

Informació sobre l'ús de mascaretes i com aconseguir-ne al Pallars Sobirà

Es demana resposabilitat a la ciutadania per tal d'evitar aglomeracions a les farmàcies i garantir que el material arriba a les persones més vulnerables.

On puc trobar mascaretes del govern?

Gràcies a la campanya #MascaretaSalut engegada pel Govern de la Generalitat el passat 20 d'abril, amb l'objectiu de distribuir mascaretes sanitàries a la població, qui necessiti mascaretes es pot adreçar a qualsevol de les farmàcies de la comarca.
Farmàcies de la comarca:

 • Sort – 973 620 065

 • Rialp – 973 621 217

 • Llavorsí – 973 622 218

 • Espot – 973 62 41 47

 • Esterri d’Àneu – 973 626 016

 • Urgències farmàcies – 973658885

Més informació sobre les mascaretes que ofereix el govern

El primer que cal recordar és qui necessita utilitzar mascaretes, per evitar consumir recursos innecessàriament.

 1. L'adquisició de les mascaretes s'haurà de fer individualment i mostrant la targeta d'indentificació sanitària (TSI) a qualsevol farmàcia.

 2. En principi només se’n dispensarà una unitat per persona de forma gratuïta i més endavant els usuaris podran accedir a una segona mascareta abonant 0,76€, que es correspon amb el preu fixat per a la campanya.

 3. Les farmàcies prioritzaran el repartiment de mascaretes, amb el següent ordre:

 • Les persones vulnerables laboralment actives o persones que presentin símptomes respiratoris, encara que siguin lleus, i els seus contactes més estrets

 • Les persones laboralment actives

 • Les persones vulnerables que no puguin evitar sortir de casa

 • La resta de la població

 1. El model que distribueixin és el d’una mascareta sanitària de tipus quirúrgic 2R de triple capa.

 2. Les farmàcies no disposen de talles infantils, però es pot transformar una mascareta quirúrgica d'adult en una d'infant que s'adapti a la mida del seu rostre.
  "Amb les mans netes, s’han de fer dos doblecs als extrems superiors i inferiors de la mascareta i a continuació, un nus a cadascuna de les dues gomes". (exemple en aquest tuit)

 3. Les mascaretes distribuides per la campanya #MascaretaSalut sí són reutilitzables però la seva vida útil dependrà del ús que en fem. Cal mantenir-les amb cura, ja que no es poden rentar ni mullar.

 4. Serà obligatori portar mascareta al transport públic, per tal de garantir una mobilitat segura.

Iniciatives de mascaretes artesanes

Arrel de la manca de mascaretes que hi va haver al començament de l'emergència sanitària i sumat els preus abusius dels mercats, van sorgir diferentes iniciatives voluntàries a la comarca de confecció de mascaretes de forma artesana, amb el suport i coordinació d'Ajuntaments del Pallars Sobirà.

A SORIGUERA:

 • Si voleu mascaretes artesanes, contacteu amb l'Ajuntament de Soriguera (973 620 609)

A LA RESTA DE LA COMARCA:

 • El grup Mascaretes Pallareses que coordina Anna Falguera i l'Ajuntament de Sort, ha distribuït gran quantitat de mascaretes artesanes i gorros quirúrgics de roba a tècnics sanitaris i ciutadans.

 • Temporalment ha deixat de confeccionar i distribuir mascaretes artesanes degut a la Campanya #MascaretaSalut de la Generalitat.

 • Mascares Pallareses va sorgir en un moment de màxima urgència en quant a material de protecció.

 • Actualment, només en confeccionaran en casos excepcionals o de personal sanitari que en requereixi.

 • Per qualsevol cas d'impossibilitat d'aconseguir mascaretes de la campanya o de necessitat de reactivar mascaretes casolanes, podeu trucar al 689 74 64 83

Necessites viseres de protecció, obreportes o altres materials?
La Comunitat de makers 3D de l'Alt Pirineu en produeixen i en podeu demanar gratuïtament al seu web! Moltes gràcies makers!

Indicacions sobre l'ús de mascaretes

Consulteu també la informació del Dept. de Salut sobre el seu ús durant el desconfinament progressiu

Qui i quan necessita fer servir mascareta?

Necessiteu altres elements de protecció o teniu altres necessitats? Contacteu-nos per formulari i mirarem de donar-hi resposta.

D'acord amb la publicació al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), l'Ordre SND/422/220, de 19 de maig, que regula les condicions d'ús de mascaretes durant la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID-19, a partir del 21 de maig , l'ús de mascareta serà obligatori a la via pública, en espais a l'aire lliure i en qualsevol espai tancat d'ús públic o que es trobi obert al públic, sempre que no sigui possible mantenir una distància de seguretat interpersonal almenys de 2 metres. Serà obligatòria per als més grans de 6 anys i estarà recomanada per als infants d'entre 3 i 5 anys.

BOE-A-2020-5142 us obligatori mascaretes.pdf

Consells per si confeccioneu mascaretes casolanes

AGRAÏMENT A TOTES LES INICIATIVES VOLUNTÀRIES! GRÀCIES!

Agraïm la fabricació de mascaretes de roba per als ciutadans i per als professionals no sanitaris. Volem agraïr i reconèixer totes les iniciatives voluntàries que s'han engegat a la comarca per aquest i altres temes. Algunes ja no són actives perquè s'ha cobert la necessitat o s'ha trobat un altre canal més adequat. És molt importat coordinar-nos per respondre a necessitats concretes i fer-ho de la forma adequada.


Si creus que hauriem de conèixer alguna iniciativa voluntària que no tinguem detectada ens ho pots comunicar en aquest formulari.

Tens dubtes? Tens propostes per millorar la resposta a l'emergència al Pallars Sobirà

Comparteix-les en aquest formulari i mirarem de trobar-hi resposta entre tots. Gràcies.